All for Joomla All for Webmasters
 • IMG 4233-
 • IMG 4259-2-
 • IMG 3864 - Αντίγραφο-
 • IMG 4215-
 • IMG 4306-
 • IMG
 • IMG
 • IMG
 • IMG 4015-
 • IMG
 • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ομιλία της καθηγήτριας κ. Μαυρομάτη για την 25η Μαρτίου

Κύριε Δ/ντά, κύριοι Υποδ/νταί, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, αγαπητά μας παιδιά,

Κατ' αρχάς, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε ολόψυχα όλους τους συντελεστές της γιορτής μας, τους εκλεκτούς συναδέλφους, τα αγαπημένα μας παιδιά που κατέθεσαν το πλήρωμα του φιλότιμου και των ευγενών καταβολών τους , εξαιρέτως δε τις μαθήτριες-της γ λυκείου που διέθεσαν από το υστέρημα του χρόνου τους και από το περίσσευμα της αρχοντιάς τους. Τέλος, ευχαριστούμε και όλους εσάς που τιμάτε την εθνική μας εορτή. Μεγαλύτερη διάρκεια μιας γιορτής σημαίνει πιθανόν λίγο περισσότερη κούραση για τον θεατή, σημαίνει όμως και γενναιοδωρία καρδιάς, μόχθου και αγαθών προθέσεων των παιδιών μας,. Ελπίζουμε και στη δική σας γενναιόδωρη υπομονή, μετοχή και αγάπη.

Θα μου επιτρέψετε τρία μόνο σύντομα σχόλια:

Πρώτον:Η 25η Μαρτίου είναι για μας τους έλληνες η μήτρα κάθε επανάστασης.. Είναι η συναίρεση του πνευματικού και ιστορικού μας γονιδιώματος. Η απόφαση της Φιλικής εταιρείας, αδιαμφισβήτητη ακόμα και από τους λεγόμενους αποδομητές ιστορικούς, ήταν η επανάσταση να συνδεθεί με το πνευματικό γεγονός της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εορτής οροσήμου για τον έλληνα ραγιά και για κάθε χριστιανό. Η προσπάθεια να ωραιοποιηθεί η βάρβαρη τουρκοκρατία και να εμφανιστούν ως ανύπαρκτα τα δεινά λαού και κλήρου(βίαιοι εξισλαμισμοί, το φρικτό παιδομάζωμα, νέφος νεομαρτύρων κλπ), καθώς και η αμφισβήτηση της συνέχειας του Ελληνισμού, προσκρούει μετωπικά σε αδιάσειστες ιστορικές μαρτυρίες, στα επίσημα ανακοινωθέντα των Εθνοσυνελεύσεων, στα κείμενα των Συνταγμάτων της Επανάστασης, καθώς και στα κείμενα των ίδιων των αγωνιστών. . Υπάρχει αρραγής και απολύτως συνειδητοποημένη εκ μέρους των αγωνιστών ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού, καθώς και 80 επαναστατικά κινήματα προ του 1821, πολλά δε προ της γαλλικής Επαναστάσεως. Οι δε έλληνες έκαναν την επανάσταση υπέρ πίστεως και πατρίδος, όπως σε όλα τα επίσημα κείμενα και αποφάσεις τους διατρανώνουν και όπως το πράττει γνήσια και η απλή πέννα των αγωνιστών.

Δεύτερον: Η διαφύλαξη της εθνικής ιδιομορφίας, της συλλογικής ταυτότητας είναι όρος επιβίωσης για έναν λαό. Όπως η έννοια του προσώπου είναι ιερή, εξίσου ιερή είναι και η εθνική φυσιογνωμία, νοουμένη και ως η ουσιαστικότερη διασφάλιση της δημιουργικής σχέσης των λαών. Η εποχή μας, βάναυσα εικονοκλαστική και η πρόσφατη αποδομητική εμπειρία στον τόπο μας γλώσσας, πίστης ,συλλογικής μνήμης, κοινωνικού αισθήματος δικαίου και αξιοπρέπειας, των εν γένει συνεκτικών στοιχείων, είναι η ρίζα της οδυνηρής σημερινής κατάστασης που όλοι βιώνουμε.

Τρίτον: Η ενότητα όλων μας, η σύμπνοια, η αλληλοβοήθεια, η απομάκρυνση από πάσης φύσεως διχαστικές ιδεοληψίες είναι σήμερα απόλυτη ανάγκη. Ας προσηλωθούμε στα θετικά μας σημεία, στις αρετές μας ως λαού που είναι πάμπολλες. Ας τις αξιοποιήσουμε με τον πλέον σύγχρονο και παραγωγικό τρόπο. Ας απαντήσουμε με τον τρόπο που αρμόζει στη δημοκρατία στα πάσης φύσεως κατεστημένα που πλήγωσαν και πληγώνουν ανερυθρίαστα τον τόπο μας. Παρά τα όσα ασφυκτικά, συμβαίνουν, εμείς πιστεύουμε στην καλή μαγιά που θα ζυμώσει όλη τη ζύμη. Πιστεύουμε στις φανερές και λανθάνουσες δυνάμεις αυτού του τόπου, στις μυστικές πηγές και τα υπόγεια ρεύματα που τον αρδεύουν. Αξίζει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σ' ένα τέτοιο σκοπό, να ξανααγαπήσουμε, να ανακαλύψουμε εκ νέου την γλώσσα, την παράδοση, την ιστορία μας, τους αγώνες μας για την ελευθερία, τον ίδιο μας τον εαυτό πρώτα εμείς κι ύστερα , όσο πιο γνήσια, πιο σύγχρονα, πιο ποιητικά μπορούμε ,να τα προσφέρουμε στα παιδιά μας. Αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο άνοιγμά μας στην οικουμενικότητα, εφόσον δεν νοείται σχέση και αλληλεπίδραση άνευ υπάρξεως συγκροτημένου εαυτού, καθώς και η μεγαλύτερη αντίσταση σε όσους επιμένουν να μας βλέπουν ως νούμερα και ως εξαθλιωμένο και ομογενοποιημένο εργατικό δυναμικό. Αυτό θα είναι δε και το καλύτερο μνημόσυνο του Ιωάννη Ιακώβου Μάγερ και των λοιπών φιλελλήνων που έχυσαν το αίμα τους για την ελληνική ανεξαρτησία, καθώς και η ορθότερη κατάφαση στη χειρονομία των συγχρόνων φιλελλήνων που παίρνουν συμβολικά την ελληνική υπηκοότητα εις ένδειξιν αλληλεγγύης προς τον χειμαζόμενο λαό μας.

Αδελφοί,μικρὰ ζύμη ὅλον τὸ φύραμα ζυμοῖ;

7 ἐκκαθάρατε οὖν τὴν παλαιὰν ζύμην(...)·

8 ὥστε ἑορτάζωμεν μὴ ἐν ζύμῃ παλαιᾷ, μηδὲ ἐν ζύμῃ κακίας καὶ πονηρίας, ἀλλ᾿ ἐν ἀζύμοις εἰλικρινείας καὶ ἀληθείας. ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ ΕΠ. ΠΑΥΛΟΥ, 5-8.

Σας ευχαριστώ.