All for Joomla All for Webmasters
ΟΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διοργάνωση Μουσικού Σεμιναρίου με τον κ. Γ. Χατζηνίκο

Αριθ. πρωτ. 159

Άλιμος, 5/3/2012

Προς όλα τα μέλη μας

Θέμα : Διοργάνωση Μουσικού Σεμιναρίου με τον κ. Γ. Χατζηνίκο

Αγαπητοί γονείς,

O Σύλλογος μας μετά από πρόταση και με τη βοήθεια των καθηγητών μας κκ Κ. Τσικλέα, Δ. Αρβανιτίδη και Κ. Καλλιά έχει την μεγάλη χαρά και την εξαιρετική τιμή να διοργανώσει την Κυριακή 1η Απριλίου στο σχολείο μας, σεμινάριο με εισηγητή τον διεθνούς κύρους πιανίστα, διευθυντή ορχήστρας και μουσικοπαιδαγωγό κ. Γιώργο Χατζηνίκο με θέμα :

« Έννοια και Καταβολές της Μουσικής Ερμηνείας »

• Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους μαθητές μας, τους καθηγητές και στους γονείς μουσικούς ή απλώς φιλόμουσους ακροατές.

Ενεργό μέρος μπορούν να λάβουν μαθητές μας ερμηνεύοντας πιάνο, σόλο συμφωνικό όργανο, φωνή, ή σύνολο μουσικής δωματίου. Στη συνέχεια ο κ. Χατζηνίκος θα μας αναλύει, όπως ο ίδιος αναφέρει, «... τον όρο μουσική ερμηνεία. Μιαν έννοια που θίγεται όλο και συχνότερα, ίσως όμως χωρίς να συνειδητοποιείται βασικά η ουσία της» και θα μας εξηγεί «πως διαπλάθεται η ερμηνεία ώστε να συμμετέχουν πλήρως τόσο ο ερμηνευτής όσο και ο ακροατής στο θείο λειτούργημα της μουσικής».

Όποιος/α μαθητής/τρια επιθυμεί να παίξει παρακαλούμε να το δηλώσει στον κ. Αρβανιτίδη. Η επιλογή των συμμετεχόντων και των μουσικών κομματιών που θα ερμηνεύσουν θα γίνει σε συνεργασία με τον καθηγητή τους.

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. και θα λήξει περίπου στις 5 μ.μ. Το κόστος συμμετοχής είναι € 5 και θα προσφερθεί καφές και μικρός μπουφές.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης του σεμιναρίου.

                         Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                        Η Γραμματέας

Μιχάλης Κοκκόλης                               Τερέζα Πολυμέρου

 

Σύντομο βιογραφικό του κ. Γ.Χατζηνίκου

Σε ηλικία περίπου 4 ετών αρχίζει τη μουσική. Το 1940 εισάγεται πέμπτος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν φοιτά όμως ποτέ λόγω της κήρυξης του πολέμου. Τις μουσικές σπουδές του στην Αθήνα, συνέχισε στο Mozarteum του Salzburg από όπου πήρε διπλώματα πιάνου και διεύθυνσης με διάκριση. Ακολουθούν, το 1950, ανώτερες σπουδές (Μόναχο, Αμβούργο, Γαλλία) πλάι σε εντατική σολιστική δράση (Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ολλανδία, Ρωσία).

Το 1959 συνάντησε στη Μόσχα τον κορυφαίο Ρώσο παιδαγωγό Heinrich Neuhaus, δάσκαλο των Emil Gilels και Sviatoslav Richter, ο οποίος τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι μόνο η διδασκαλία, στην πραγματική της ύψιστη έννοια, θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε ουσιαστικά συμπεράσματα.

Το 1961 προσκαλείται στην Αγγλία και για πολλά χρόνια υπήρξε καθηγητής στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Μάντσεστερ. Εκεί του ανατίθεται η ίδρυση τάξης Διεύθυνσης και έτσι του δίνεται η ευκαιρία να διεισδύσει βαθύτερα στην έννοια της Διεύθυνσης. Παράλληλα αναπτύσσει μια όλο και πιο πολύπλευρη μουσική δράση, συμπράττει ως σολίστας και διευθύνει τις μεγαλύτερες ορχήστρες παντού (Ευρώπη, Ν. Αφρική, Ινδία, ΗΠΑ, Ισλανδία, Βραζιλία). Παρουσίασε μεγάλο μέρος του συμφωνικού, κλασσικού και ρομαντικού ρεπερτορίου, όπερες και έργα πολλών σύγχρονων συνθετών, συχνά σε πρώτες εκτελέσεις, όπως των Schönberg, Stravinsky, Berg, Webern, Σκαλκώτα, αλλά και των προσωπικών του φίλων Γ.Χρήστου, Carl Orff, Ι. Ξενάκη.

Εξακολουθεί συγχρόνως και μέχρι σήμερα τα διεθνή του σεμινάρια διοργανώνοντας ορχήστρες, χορωδίες και διαφωτίζοντας άγνωστες ή παραμελημένες πτυχές της μουσικής ερμηνείας σε σολίστες οποιουδήποτε οργάνου, σε κουαρτέτα οργάνων και σε άλλα μικρά σύνολα, καθώς και σε τραγουδιστές, σε έργα που καλύπτουν τη μουσική φιλολογία από τον 18ο αιώνα μέχρι και σήμερα..