All for Joomla All for Webmasters

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ενημέρωση - απολογισμός από τη διαμαρτυρία της 23 Οκτ. 2012

Άλιμος, 25/10/2012

Δελτίο Τύπου

Ενημέρωση - απολογισμός από τη διαμαρτυρία της 23ης-10-12 και άλλες δράσεις

Προκάλεσε εντυπώσεις η δυναμική και επιτυχημένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 23ης Οκτωβρίου, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών. Εκτός των Μουσικών Σχολείων έδωσαν δυναμικό παρών και Σχολεία από την Ανατολική Αττική και τη Νέα Πέραμο, όπως και εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ Αθήνας και Αττικής, δήμαρχοι της ανατολικής Αττικής  και βουλευτές κομμάτων. Μια σύντομη ενημέρωση-απολογισμός αυτής της διαμαρτυρίας και των δράσεων που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν έχει ως εξής:

Κατά τη διαμαρτυρία της 23ης Οκτωβρίου, συγκροτήθηκε επιτροπή από γονείς, καθηγητές, μαθητές δημάρχους και βουλευτές, που συνέταξε και παρέδωσε ψήφισμα στον διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Οικονομικών κ.  Βρέτσο, ο οποίος όμως παρέπεμψε την επιτροπή στον αρμόδιο για τη μεταφορά Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Μετά από αυτή την εξέλιξη συγκροτήθηκε νέα επιτροπή, στην οποία μετέχει και ο πρόεδρος του συλλόγου μας, που είχε   συνάντηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τη διευθύντρια του Υφυπουργού κ. Ζεβγούλη. Από την ενημέρωση αυτή προέκυψε ότι: η μείωση του 20% στους λεωφορειούχους είχε συμφωνηθεί από το 2010 με απόφαση Σαχινίδη (και με βάση το «κούρεμα» του 1ου Μνημονίου), ενώ η φετινή μείωση 17% μετά από απόφαση Στυλιανίδη φέρεται να έχει γίνει αποδεχτή.

Το Γενικό Λογιστήριο έχει πιστώσει λογαριασμούς της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (και για τη μεταφορά), αλλά η πληρωμή των ενταλμάτων δεν μπορεί να γίνει, καθώς αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επαφίεται τώρα στο Υπουργείο Εσωτερικών να βρει τρόπο να διευθετήσει το θέμα. 

 Στο μεταξύ, καθώς φαίνεται, το αδιέξοδο …«βολεύει την κατάσταση», διότι την επομένη της διαμαρτυρίας, Τετάρτη 24/10, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών Σχολείων, παρόντος και του προέδρου του Συλλόγου μας, Μ. Κοκκόλη, παραβρέθηκαν σε προγραμματισμένη συνάντηση στην Περιφέρεια Αττικής με την αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Βασιλάκου Λ., όπου και επαναλήφθηκε το σκηνικό μιας συζήτησης χωρίς τα πραγματικά στοιχεία που στοιχειοθετούν το πρόβλημα της μεταφοράς.

 Τι προκύπτει, λοιπόν; Το σύνηθες …αδιέξοδο και τα Μουσικά Σχολεία είναι το «μπαλάκι του τένις» που παίζουν ο … Άννας με τον Καϊάφα. Αρκεί να διαβάσετε με προσοχή το έντυπο υλικό πού μας παραδόθηκε και τα πρακτικά της Βουλής της «Μεταφορά Μαθητών για το σχολικό έτος 2012-2013(Α΄ 171)» και θα καταλάβετε τον εμπαιγμό που υφίστανται τα Σχολεία μας. Και πρόκειται περί εμπαιγμού, διότι την Παρασκευή 19 /10 ο υφυπουργός κ. Αθανασίου με το διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη κ Ανδρεάδη, σε συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους των Σχολείων μας έκαναν λόγο τόσο για την νομοθετική ρύθμιση όσο και για επερχόμενες αλλαγές που θα κατατεθούν (τροποποίηση της ΚΥΑ για τις χιλιομετρικές αποστάσεις, ένταξη των Μουσικών Σχολείων στα Ειδικά Σχολεία).

Εμείς, όπως πάντα, επιμείναμε στο δημόσιο φορέα μεταφοράς ως μόνιμη και συμφέρουσα λύση, η οποία απαιτεί πολιτική απόφαση και θέληση.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός ούτε συντονισμός, ώστε επιτέλους να δοθεί άμεση (νομοθετημένη) λύση στο θέμα της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών και να αποκατασταθεί έτσι η ομαλή λειτουργία των σχολείων μας, όπως ορίζει και ο ιδρυτικός νόμος χωρίς, βεβαίως, επιπλέον επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού μας. Γιατί το πρόβλημα είναι η έλλειψη χρηματοδότησης.

Τι διεκδικούμε:

 Α) την τροποποίηση της Κ.Υ.Α., ώστε τα σχολεία μας να συμπεριληφθούν ως διαδημοτικά – υπερτοπικά (ειδικά) σχολεία, στις διαδικασίες για την προκήρυξη και ανάθεση του μεταφορικού έργου που τα αφορούν, χωρίς τους περιορισμούς της απόστασης από την σχολική μονάδα.

 Β) τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα οργανωμένου σε επίπεδο περιφέρειας με την επίβλεψη τον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας (με χρηματοδότηση απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μέσω ανταποδοτικών τελών από τους Καλλικρατικούς Δήμους), για τις μετακινήσεις του μαθητικού πληθυσμού, και ιδιαίτερα των υπερτοπικών – διαδημοτικών σχολείων.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Μιχάλης Κοκκόλης

Ο Γραμματέας

Δημήτρης Φιλιππής